AnyaTárs Kisokos rendelés

SPORTOS MAMI

7 megdöbbentő bababiztonsági hiba, amit te is valószínű, hogy elkövetsz nap mint nap!

Amikor a bababiztonság téma felmerül, bennünk szülőkben felrévednek azok az alapvető szabályok, amelyeket mindenképpen be kell tartani, hogy gyermekünket biztonságban tudjuk. Ilyenek például, hogy babát nem hagyunk őrizetlenül az ágyon/kanapén, a konnektorokba biztonsági dugaszt teszünk, a veszélyes és /vagy mérgező tisztítószereket számukra elérhetetlen magasságokba teszünk, nem hagyjuk nyáron a gyereket a zárt autóban, még 5 percre sem. 

 

Persze lehetne sorolni napestig az "evidensnek" számító biztonsági intézkedéseket, de bizony vannak, olyan mindennapi szituációk is, amivel bizony, tudtunkon kívül, veszélybe sodorhatjuk és lehet, hogy sodorjuk is a csemetéinket. 

Most felsorolok 7 szituációt, amivel meg is tesszük. Olvasd végig, hiszen tényleg megtörténhet a baj, jobb ha tudatosítjuk magunkban és inkább változtatunk a szokásainkon!

1) A gyerek elalszik a hintában, vagy az autósülésben

 

Az utolsó utáni gondolat egy szülő fejében, hogy felébressze a gyereket, miközben elaludt az elektomos hintában vagy az autóban. (Hiszen valószínű, hogy ez volt a célunk, amikor beletettük a gyereket.) Azonban egy, 2015-ben az amerikai Gyermekgyógyászati Magazinban (The Jurnal of Pediatrics) megjelent cikk szerint a 2 évesnél fitalabb gyerekekre veszélyt felentenek az ilyen ülő alkalmatosságok, mivel a pici feje előre eshet, korlátozva ezzel a levegő szabad áramlását, nyilatkozta Katie McPeak. M.D. (medical director), a Philadelphia -i St. Christopher Gyermekkorház orvos igazgatója.

Abban az estetben ha elalszik a gyerek az autóban vagy a hintában, hordozóban, vagy bármely ülő alkalmatosságban, meg kell győződnünk róla, hogy rendesen be van-e kötve, el kell döntenünk az ülését , hogy a fej biztosan ne essen előre. Ugyanez vonatkozik a babakocsira is. Ha van rá lehetőségünk, akkor amint hazaértünk, vegyük ki a gyereket és tegyük be a kiságyba. 

 

2) Együtt csúszdázol a gyerekkel

 

Tegye fel az a kezét, aki sosem csúszott le együtt a gyerekkel egyetlen csúszdán sem..... Mert a gyerek fél, vagy te félted őt. Számomra is természtesnek mondható volt, amíg nem szembesültem a kockázatával! Mert bizony ez is kockázatos lehet. Egy amerikai tanulmányban megnézték a gyermekek sipcsont töréseinek okát és bizony 14 %-uk a csúszdán történt. "A gyerek cipője nem csúszott eléggé, elakadt valamiben, maga alá fordult a lába és mivel nem csak maga csúszott, de utána a tehetetlen felnőtt test is, így törés lett a vége. " nyilatkozta Tracy Mehan,  a columbus-i Nationwide Gyerekkórház orvosa.

Két lehetőség van arra, hogy megelőzzük ezt a fajta balesetet. 

a) A gyereket nem a lábunk közé vesszük, hanem a combunkra ültetjük és úgy csúszunk vele

b) Ha semmi esetre sem szeretne egyedül lecsúszni, vagy te nem szeretnéd, akkor keressetek valami más játékot a játszótéren, és majd amikor már nagyobb lesz és bátrabb, akkor visszatérhettek ehhez a játékhoz is. 

 

 

 

3) Nem használod (jól) a babakocsi fékjét

 

Tudom, hogy a legtöbb szülő használja, sőt, megfelelően használja a féket, de sokan nem. Általános szabály, hogyha elengeded a babakocsit, akkor fékezd le. A másodpercek töredéke alatt megtörténhet ugyanis a baj. Valaki véletlenül meglöki a kocsit, a nagyobb testvér játszik a babakocsival és ő löki meg, vagy attól függ, hogy mekkora a gyerek, az ő mozgása is beindíthatja a babakocsit. Ez akkor a legveszélyesebb, ha egyenetlen vagy lejtős talajon állunk meg a babakocsival. A legmaximálisabb biztonság érdekében akkor is fékezzük le megfelelően (KATTANÁSIG) a kocsit, ha kivesszük vagy beletesszük a gyereket, vagy ha éppen valamit bepakolunk az ülés alatti tárolóba. Tedd szokássá, hogy minden alkalommal,amikor elengeded a babakocsit, legyen az akárcsak néhány másodperc, megfelelően lefékezed. 

 

4) Fejpárna, fejtartó pánt, biztonságiöv védők és egyéb cuki kiegészítők az autós ülésekbe

 

Amennyiben nem az ülés szerves részét képezik ezek a kiegészítők, akkor ne használd őket. Az utángyártott cuki kis kiegészítők lehet, hogy feldobják a nagy, zord ülést, és lehet, hogy elsőre jól hangzik, hogy megvegyük őket, a saját és gyermekünk jól felfogott érdekében NE tegyük. Ezek a kiegészítőket sok esetben nem a te általad vásárolt ülésre tervezték, nem tesztelték a hatékonyságot azon az ülésen és egy esetleges ütközés során lehet, hogy éppen árt a használatuk, mint használ. 

Ugyanez vonatkozik a kabátban való bekötésre. A gyermeküléseket úgy tervezték, hogy közvetlenül a gyereket kötöd be vele, nem a gyereket egy bundazsákban vagy bélelt vastag, télikabátban. Mivel így egy plusz réteget teszel a gyerek és a biztonsági öv közé, így egy esetleges ütközés során a gyereket nem fogja megfogni az ülés, és kicsúszik belőle.

Téli időszakban használj meleg takarót! Kösd be kabát nélkül a gyermeket, majd takard be jó alaposan egy meleg, puha takaróval!  

 

 

 

 

 

5) A gyerek utazás közben eszik

Aláírom, az utazás unalmas. Egy gyerek számára méginkább, egy pici számára pedig maga a rémálom, hiszen oly' távol van az anyjától és még mozodni sem tud, hiszen "durván" beszijjazták. 

Szeretnélek megkérni, hogy ne evéssel tereld el a figyelmét. Több okból is. 

a) az evésnek nem a figyelemelterelés a célja, de ezt majd egy később blogbejegyzésben bővebben kifejtem

b) nem veszed észre, ha fulladozik a gyerek, főleg akkor nem, ha menetiránynak háttal kötötted be őt. 

A fulladás sok esetben hangtalanul meg végbe, sajnos. De ha épp hallod, hogy a gyerek torkán akadt a falat, akkor sem tudsz mit csinálni, hiszen mondjuk egy forgalmas autópályán kifejezetten életveszélyes lehet, ha hirtelen fékezel, vagy irányt váltva megpróbálsz leállni a leálló sávba. 

 

Tervezd meg úgy az utat, hogy lehetőségetek legyen többször megállni, legyen lehetőségetek nyugodt körülmények között, lehetőleg ülve enni, tudjon a gyerek egy kicsit mozogni.

Ha erre nincs mód, akkor is állj meg egy kicsit és mellé ülve etesd meg.

 

Ha viszont végképp sietnetek kell, semmire sincs idő a fent felsoroltak közül, akkor olyan nasit adj neki, ami:

- nem édes

- nem túl sós

- gömb alakú és könnyen szétrágható

 

6). A gyerek imádja a kutyákat

 

Ez alap esetben nem baj, hiszen a kutya az ember legjobb barátja. DE!!! Hihetetlen, hogy egy gyerekben mennyire nincs félelem érzet, főleg, ha egy tündéri kutyust lát. Rögtön oda szeretne menni és jól megdögönyözni. Ám nem mindegyik kutya barátságos. Valamenyik morgósabb, nem tolerálja a hírtelen mozdulatokat, megijed a hangos szótól. Erre rohan felé egy üvöltő kisgyerek, hogy tutuuuuusssssss!!!! Benne van a pakliban, hogy támadólag fog fellépni, azaz ugat és szélsőséges esetben "odakap". Meg kell tanítani a gyereknek, hogy nem rohanunk oda a kutyához, főleg nem egyedül. Meg lehet simogatni, de előbb megkérdezzük a gazdiját, hogy meg lehet-e és minden esetben a szülővel együtt. Ha a gazdi zöld utat adott, szépen, nyugodtan oda lehet menni a kutyushoz, megszagoltatod vele a kezedet és megsimogatod. Tanítsd meg neki azt is, hogyan lehet simogtani a kutyát. Bármennyire is viccesen hat, ne húzd meg a kutya fülét, farkát, csak a fejét és a hátát simogattasd vele. Ha végeztetek, köszönjétek meg a gazdinak a lehetőséget és búcsúzzatok el tőlük. 

 

 

 

 

 

 

7) Letakarod a babakocsit, hogy megvédd a gyereket a napfénytől

 

Egy verőfényes nyári napon a lehető legjobb elfoglaltság egy kis séta a friss levegőn. De mivel süt a nap, valószínű, hogy betakarod a babakocsit valamilyen pléddel, hogy ne süssön a gyerek szemébe a nap, plána, ha elaludt. Egy svéd kutatás szerint ezt nagyon rosszul teszed, ugyanis ha betakarod a babakocsit, akkor elzárod a friss levegő útját, a babakocsiban nem tud megfelelően cserélődni a levegő, bármilyen vékony takarót használsz is. Ezzel párhuzamosan a babakocsiban megnő a hőmérséklet, ami hőgutához, fulladáshoz, vagy akár bölcsőhalálhoz is vezethet, ugyanis a babák túlhevülhetnek. Sokkal gyorsabban, mint a felnőttek! 

A babát védeni kell az erős és direkt napsugárzástól, de ezt megteheted egy napernyővel, vagy napvitorlával is. Még így is érdemes folyamatosan ellenőrizni a babád közérzetét, illetve hőmérsékletét! 

 

Csak némi odafigyelés, egy szokás pici átalakítása kell ahhoz, hogy a babádat, gyermekedet még inkább biztonságban tudd!

Ne óvd túl, hiszen azzal a ló túloldalára eshetsz, de ne is sodord feleslegesen veszélybe!

 

 

 

 

Sportosmami AnyaTárs kisokos rendelés

Kedves Leendő vagy pici babás Anyuka! 

 

Szeretnél magabiztos, kiegyensúlyozott, nyugodt, aktív lenni a babád mellett? Vagy eseleg szeretnéd a meglepni vele szeretted, barátnőd? Akkor rendeld meg az AnyaTárs kisokost most!

A kisokos ára: 8.890Ft+postaköltség

Kérlek, hogy töltsd ki az alábbi űrlapot, hogy fel tudjam venni veled a kapcsolatot! 

Csodás napot kívánok! 

Éva

 


Adatvédelmi szabályzat